't Zjirafke Kinderdagverblijf

Praktische informatie voor de ouders

Attest van toezicht

Ons kinderdagverblijf wordt uitgebaat op zelfstandige basis en beschikt over een attest van toezicht van Kind & Gezin. Dit attest wordt door de leden van Kind & Gezin enkel uitgereikt aan kinderdagverblijven die in regel zijn met de hygiëne, verantwoord speelgoed, een goede verzorging en begeleiding van de kinderen door het personeel, enzoverder.

Betalen volgens inkomen (IKT-systeem)

Wij werken volgens het IKT-systeem, dat wil zeggen dat de prijs voor opvang wordt berekend naargelang je inkomen. Hiervoor heb je een attest inkomenstarief nodig, dat je dient aan te vragen via Kind en Gezin, alvorens je de opvang aanvangt.

Inschrijven

Indien u uw kindje wil inschrijven bij ’t Zjirafke kan u ons mailen info@tzjirafke.be of bellen naar 014/70.36.69. We kunnen dan een afspraak maken om een bezoekje te brengen aan onze opvang en om u van alle nodige informatie te voorzien. Dit informatief bezoek is enkel mogelijk na afspraak.

Inschrijvingsvoorwaarden

Er kan ingeschreven worden vanaf 2 volledige opvangdagen (van minimum 5u) per week. Kindjes kunnen ook halve dagen komen (max 4u59min) maar totaal per week moet uitkomen op 2 volledige dagen.

Wij voorzien een termijn van 1 week om uw inschrijving definitief te bevestigen. Na bevestiging dient u uw waarborg te betalen binnen de 4 werkdagen. Na het betalen van de waarborg en het binnenbrengen van de nodige formulieren zal dit plaatsje voor u gereserveerd zijn. Omdat wij werken volgens het IKT-systeem zijn wij genoodzaakt om een aantal voorrangsregels omtrent welk kind we eerst moeten opvangen, te hanteren. 20% van de totale jaarbezetting is voorbehouden voor ouders die voldoen aan deze voorrangsregels:

Wij doen er alles aan om uw gevraagde startdatum na te streven. Indien deze startdatum door omstandigheden toch afwijkt van de effectieve starttijd, zal u tijdig worden ingelicht. Indien uw kind 2 maanden na de door u gevraagde startdatum niet wordt gebracht voor opvang, zal uw plaats automatisch en zonder verwittiging worden vrijgegeven. Uw waarborg wordt dan niet teruggestort.

Bij de inschrijving wordt er een opvangplan en een schriftelijke overeenkomst opgemaakt.

Contacteer ons

Hovenierstraat 2A - 2400 MOL-RAUW
Tel: 014/70.36.69
GSM Ria: 0498/11 04 79
GSM Katrien: 0497/28 96 39
Email: info@tzjirafke.be

Verjaardagen:

Als uw kindje jarig is of naar school gaat vragen wij om niet voor elk kind een geschenkje mee te brengen naar de opvang.

Wanneer een kindje jarig is wordt dit in de opvang gevierd. Het kindje krijgt een mooie kroon en er wordt gezongen,…

Kortom, cadeautjes zijn overbodig!

Openingsuren en verlof:

’t Zjirafke is elke werkdag open van 7u tot 18u.

Wij zijn jaarlijks 4 weken gesloten: 1 week met Kerst, 1 week met Pasen en 2 weken tijdens de zomervakantie.

Deze periodes worden jaarlijks herzien en zullen steeds tijdig meegedeeld worden.

Zelfredzaamheid:

De kindjes worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen:

Zelfstandig eten, omkleden, naar toiletje of potje gaan, kleertjes, luiers, tutje e.d. uit hun kastje nemen, helpen opruimen, handjes wassen, de trap oplopen enz.

Weetjes

Verluieren

Ouders dienen zelf luiers te voorzien voor hun kindjes(s). Pamperdoekjes en zakdoekjes voorzien we zelf. Na het verluieren wordt het kussen ontsmet. Verzorging is steeds een individueel moment met het kind en gebeurt op regelmatige, vaste tijdstippen. Indien nodig wordt uw kind ook tussendoor extra verluierd natuurlijk.

Zindelijkheidstraining

Zodra we merken dat er interesse is in het potje, starten we met zindelijkheidstraining. Meestal begint dit als ze de 24 manden gepasseerd zijn. Wij hopen natuurlijk dat er dan thuis ook geoefend wordt. Indien het kindje hiervoor nog niet klaar is stellen we dit even uit en proberen we later opnieuw. Als ze op het potje geweest zijn mogen ze een stickertje plakken op hun eigen blad.

Voeding

Baby’s krijgen hun pap volgens het schema van thuis. Met groente- en fruitpap wordt gestart in overleg met de ouders.

De peuters eten op vaste tijden. ( 9u45 is er soep, om 11u15 eten we een warme maaltijd en om 15u15 uur is er fruitpap voor de kleinste en boterhammetjes en fruit voor de grootste). Dit doen we zoveel mogelijk gezamenlijk, zodat het een gezellig eetmoment wordt. De kleinsten eten in een kinderstoel en de peuters eten samen aan tafel.

Na het eten krijgen de kindjes een washandje om hun gezicht en handjes te wassen. Ook dit laten we zoveel mogelijk zelf doen. Wij kijken wel altijd of dit goed gedaan is en helpen indien nodig. Ieder kindje krijgt steeds een proper washandje.

Slapen

De rustmomenten zijn afgestemd op de behoefte van ieder kind. Een kind wat moe is kan naar bed, een kind dat niet moe is hoeft niet te gaan slapen. Bij de baby’s observeren we goed, wanneer ze moe zijn en in bed gelegd moeten worden. De oudere kindjes gaan meestal na de het middagmaal naar bed. We proberen de kindjes vanaf 6 maanden een zeker ritme aan te wennen.

Ieder kind heeft zijn eigen bedje en slaapt in een slaapzak. Bij de baby’s gaan we ieder kwartier voorzichtig controleren of alles in orde is. Dit ter preventie van wiegendood. Iedere dag wordt het beddengoed gecontroleerd en zo nodig vervangen. Sowieso wordt ieder bedje, 1x per week verschoond. Ook de slaapzakken en knuffels die in de opvang blijven worden regelmatig uitgewassen. Tutjes die in de opvang blijven worden wekelijks gesteriliseerd.

Spelen

Kindjes zijn steeds vrij om te spelen. Regelmatig zullen wij knutselen, tekenen, kleuren, plakken, schilderen, puzzelen, kleien, parelen,…..

Verder wordt er bijna dagelijks gezongen en gedanst, lezen we boekjes en spelen we met de blokken, poppen, in ons huisje met keukentje,…...

Als het weer het toelaat spelen we buiten en bij heel mooi weer eten we soms onze boterhammetjes buiten op. Hierbij zorgen we voor de nodige schaduw. Onder voldoende begeleiding maken we al eens een korte wandeling.